Vragen?

 

Vragen over componeren

Kan ik jouw composities online beluisteren?

Bij de button Componeren vind je mijn werkenlijst. Daarin zijn meerdere YouTubes verwerkt. Ook kun je enkele van mijn werken beluisteren via o.a. Spotify.

Kan ik de partituren van jouw composities inzien?

De laatste jaren geef ik mijn composities in eigen beheer uit. Dat geeft mij de mogelijkheid om ook in later stadium aan stukken te blijven sleutelen. Laat mij weten in welke titel(s) je interesse hebt en ik stuur je een aantal demopagina’s toe.

Hoe kan ik een partituur bestellen?

Een complete partituur in de vorm van een pdf-bestand is tegen een redelijke vergoeding verkrijgbaar.

Kan ik door jou een nieuwe compositie laten maken?

Dat kan zeker! En eigenlijk kunnen we alle kanten op: ik begeef me namelijk ook graag op onbekend terrein om daar nieuwe ontdekkingen te doen. Of het dus om een koorwerk gaat, een sololied, een instrumentaal werk voor een solo instrument of voor een ensemble: alles is bespreekbaar. Vooraf hoor ik graag uitgebreid jouw wensen, ideeën en mogelijkheden. En ook kan het zijn dat ik tijdens het proces van componeren met vragen bij je terugkom. Het stuk is pas af als we beiden tevreden zijn. Op de website www.nieuwgeneco.nl vind je een overzicht van tarieven voor compositieopdrachten.

Componeer jij muziek bij video's en films?

Ik doe dat met alle plezier! Belangrijk is wel dat ik affiniteit heb met het onderwerp van de video of film. Bovendien moet je weten dat ik een voorstander ben van muziek die live gespeeld en opgenomen wordt.

Vragen over

dirigeren

Kunnen wij jou uitnodigen als gastdirigent bij ons koor?

Ik ben met veel plezier beschikbaar als gastdirigent, mits het uit te voeren repertoire mij aanspreekt en er duidelijke garanties zijn dat de uitvoering(en) goed voorbereid kan/kunnen worden.

Kun jij met ons meedenken over sterke programmering?

Een goed programma kent samenhang én contrast. Ik streef naar programma’s waarbij de gekozen stukken als het ware één compositie gaan vormen. Daar liggen componeren en programmeren in elkaars verlengde. In programmering bewandel ik graag onbekende paden, hoewel op die onbekende paden natuurlijk ook bekende stukken kunnen klinken.

Geef jij ook workshops koorimprovisatie?

Ik geef regelmatig workshops koorimprovisatie. Daar hoort natuurlijk ook een gedeelte uitleg bij, want je kunt niet zomaar beginnen. In ieder geval bied ik een programma aan met heel diverse improvisatorische invalshoeken, waar koor en dirigent nadien, als ze dat willen, ook verder mee uit de voeten kunnen.

Kunnen we jou uitnodigen voor een lezing of een workshop over gregoriaans?

Het gregoriaans kent vele aspecten. Je kunt het hebben over paleografie, over semiologie, over modaliteit, over spiritualiteit, over liturgische of vocale aspecten. Afhankelijk van jullie wensen kan ik aangeven of ik de juiste man op de juiste plaats ben.

EOS90216_20210202_WB.jpg

Vragen over

schrijven

Schrijf jij ook teksten voor speciale gelegenheden?

Dat doe ik inderdaad. Ik houd ervan om personen of gebeurtenissen in taalminiaturen weer te geven. Dat kunnen gedichten zijn, maar ook Notendopverhalen of iets anders. Als jij tevreden bent, ben ik dat ook.

Kun jij een column schrijven in ons tijdschrift?

Afhankelijk van de eisen die aan die column worden gesteld, zal ik dat graag doen.

Kun jij een programmatoelichting schrijven bij ons concertprogramma?

Een goede programmatoelichting maakt dat de luisteraar met nóg meer belangstelling naar de uitgevoerde werken gaat luisteren. Het gaat daarbij niet om een veelheid aan feiten en jaartallen, maar om essentiële informatie die bijdraagt aan het begrip van de composities en hun makers. Zulke programmatoelichtingen schrijf ik graag.

20190809_152317 (2).jpg

Vragen over

doceren

Wil jij feedback geven op mijn composities?

Je zou je natuurlijk kunnen inschrijven voor één of meer trajecten van Puur Partituur. Als je er echter behoefte aan hebt om live gecoacht te worden, kun je zeker een beroep op mij doen. Die coaching kan er eventueel uit bestaan dat ik je kleine opdracht geef die betrekking hebben op harmonieleer, contrapunt in diverse stijlen.

Kun jij mij helpen om (beter) te leren dirigeren?

Dirigeren is behalve een vak ook een ambacht. Er is veel te zeggen (en te oefenen!) op het gebied van de dirigeertechniek. Ik help je graag een goed fundament te leggen of het aanwezige fundament te versterken.

Mag ik de vragen die ik als koordirigent heb aan jou voorleggen?

Alleen wie vragen heeft, komt vooruit. Als jij er ook zo ver denkt, kan ik je zeker helpen. Die hulp zal voor een groot deel bestaan uit het stellen van tegenvragen, zodat jij al zoekend jouw eigen antwoorden kunt vinden. Natuurlijk deel ik ook graag met je hoe ik zelf bepaalde zaken heb aangepakt en opgelost. Mogelijk passen die aanpak en oplossingen jou ook.

IMG-20190617-WA0024 (2).jpg

Vragen over

adviseren

Kunnen wij als koorbestuur jou om advies vragen?

Als een koorbestuur het als zijn taak ziet om de koorleden te beschermen tegen de hoge ambities van de dirigent, dan is er iets mis. In de ideale situatie zijn koorleden, bestuur en dirigent geen drie aparte werelden, maar zitten ze op één lijn. Soms is het goed om tijd uit te trekken om die samenwerking eens goed onder de loep te nemen.

Kun jij met ons meedenken over nieuwe energie, over nieuwe impulsen binnen onze organisatie?

Het feit dat jullie bij mij aankloppen, geeft aan dat jullie out of the box willen denken. Dat geeft vertrouwen in een goede samenwerking, met een mooi vervolg.