EOS90266_20210202_WB+%283%29.jpg

Het begint altijd met een inventie, iets wat zomaar in je opkomt: een motief, een melodie, een ritme of een akkoord. Dan rijst de vraag: en wat nu? Welke kanten kan ik met die inventie op? Welk verhaal wil die inventie vertellen? Heeft de inventie een tegengedachte nodig? Aan de hand van dat soort vragen ontwikkelt het stuk zich, waarbij je soms denkt dat je een oplossing gevonden hebt, maar even later moet toegeven dat het nog steeds niet helemaal was wat je zocht. Een merkwaardig proces: je weet niet precies wat je zoekt, maar als je het vindt, weet je dat dat het was.

 

Componeren heeft altijd een rol gespeeld in mijn leven. Het begon in mijn jeugd met liedjes en korte pianowerkjes. Door het schrijven van orgelbegeleidingen voor de volkszang in de kerk leerde ik vervolgens te experimenteren met vormen en kleuren binnen duidelijke grenzen. Toen waren er, tijdens de conservatoriumjaren, de lessen harmonieleer en contrapunt.

Als koordirigent dook ik daarna diep in partituren uit allerlei stijlperiodes en probeerde door de ogen van de componist naar stukken te kijken.

Ik ontdekte de geheimen van melodiebouw en woord-toonrelatie in het gregoriaans. Ik had contact met componisten die voor mijn ensembles schreven en leerde hoe nieuwe composities verschillende stadia doorlopen. Vooral van de nauwe samenwerking met componist Joep Straesser heb ik veel geleerd.

Hoe klinken mijn composities?

Hoewel ik mijn best deed (en doe) om steeds verschillende invalshoeken te kiezen, tekende zich door de jaren heen een eigen stijl af. Die eigen stijl laat zich als volgt omschrijven: liever een kort dan een lang stuk, liever een noot te weinig dan een noot teveel, liever intensiteit dan virtuositeit, inspiratie vanuit het gregoriaans, schijnbare eenvoud.

Composities en opdrachten

Een overzicht van mijn composities vind je hier. De laatste jaren geef ik mijn stukken in eigen beheer uit, zodat ik in nauw contact kan staan met degenen die ze uitvoeren en desgewenst aan de stukken kan blijven sleutelen. Het is mogelijk om per e-mail een demopartituur op te vragen of, tegen een redelijke vergoeding, de partituur als pdf-bestand te bestellen. Wil je mij een opdracht geven voor een nieuwe compositie, mail of bel me dan met je wensen en ideeën.

Coaching componisten, De Makersclub en Puur Partituur

Regelmatig vragen mensen mij naar mijn mening over hun composities. Soms leidt dat tot een traject van coaching. In 2015 was ik de initiator van een Composers’ Forum tijdens het Sacred Music Colloquium in de VS. De ervaringen die ik daar opdeed, leidden in 2020 tot de oprichting van De Makersclub, waar mensen die op allerlei niveaus met componeren bezig zijn, hun werk uitwisselen en tot samenwerkingen komen. Vanaf april 2021 bied ik aan de leden van de Vereniging Huismuziek en andere belangstellenden het project Puur Partituur aan, dat bestaat uit verschillende trajecten waarin ik met de deelnemers stap voor stap aan een nieuwe (of bestaande) compositie werk. Bel of mail me wanneer je behoefte hebt aan lessen in contrapunt, harmonieleer of compositie. Ook geef ik graag feedback op jouw composities.