EOS90361_20210202_WB.jpg

Het is en blijft een magisch gegeven: de koordirigent die met lege handen voor een groep mensen staat, die niets anders hebben dan hun lijf als instrument. Mensen die op een beweging van de dirigent als één lichaam inademen en harmonie laten ontstaan. Er komt het een en ander bij kijken voordat die magie werkelijk plaatsvindt. Als koordirigent kruip je zowel in de huid van de componist als die van de zanger en ben je intermediair tussen beiden. Voor mij staat vast dat koordirectie een proces van life long learning is.

 

Ik behaalde mijn masterdiploma koordirectie aan het Arnhems Conservatorium (bij Hans van den Hombergh), studeerde met een buitenlandse beurs gedurende één studiejaar aan de Liszt Academie in Budapest en nam deel aan diverse masterclasses, cursussen en workshops in binnen- en buitenland. Met een post-HBO opleiding specialiseerde ik mij in het gregoriaans.

In de 27 jaren dat ik het Monteverdi Kamerkoor Utrecht dirigeerde heb ik vele aan het koor opgedragen werken in première kunnen brengen. In 2006 werd daarvoor aan het koor en mijzelf de Straesser-Versterprijs uitgereikt. Ook heb ik met het MKU vrijuit kunnen experimenteren met bijzondere programmeringen. Tweemaal won het MKU de Eerste Prijs tijdens het Nederlands Koorfestival. Bij het Strijps Kamerkoor, dat ik van 2004 tot 2022 dirigeerde, ontwikkelden we het ‘Strijps Model,’ een totaalaanpak, waarbij door een combinatie van individuele zanglessen, stemgroep repetities, tutti repetities en vocale coaching, aangevuld met de toepassing van beweging (gebaseerd op spreekgebaren) en koorimprovisatie, het koor tot grote bloei kwam. De negen jaren dat ik zangmeester was van de cisterciënzer monniken van de Sint Benedictus Abdij in Achel hebben mijn kennis van het gregoriaans verdiept en verrijkt. Met de Gregoriaanse Kring experimenteer ik, samen met een groep zangers, met een alternatieve koorvorm, waarin de intrinsieke motivatie van de koorzanger als enige drijfveer geldt.

Gastdirectie en coaching

Bij een gastdirigentschap zijn twee dirigenten in beeld, de vaste dirigent en de gast. Als het goed is, is er hoe dan ook sprake van een win-win situatie. Goed overleg tussen beide dirigenten is daarbij een conditio sine qua non. Belangrijk is dat de gastdirigent voldoende tijd krijgt om te voelen hoe het koor reageert en wat de mogelijkheden van het ensemble zijn. Koren of gregoriaanse schola’s die belangstelling hebben mij als gastdirigent uit te nodigen, maar ook koren die behoefte hebben aan coaching, koorvorming of advies, kunnen mij per e-mail of telefoon bereiken.

Koorimprovisatie

Koorimprovisatie is great fun, maar… je moet er even inkomen. Lees hier meer over koorimprovisatie en hoe je mij kunt inschakelen om je koor aan het improviseren te krijgen.